PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Andalusië (Zuid-Spanje)

"De laatste zucht van de Moor" (12 dagen)

Dagprogramma groepsreis Andalusië

Dag 1: Amsterdam - Malaga - Ronda
Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Malaga.
Op het vliegveld van Malaga worden we door onze chauffeur met de bus opgehaald en naar Ronda gebracht. In Ronda overnachten we in een luxe en sfeervol viersterrenhotel op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Dankzij de onneembare ligging kent Ronda een lange geschiedenis. De oorsprong gaat vermoedelijk terug op een Keltische nederzetting met de naam Arunda, die later door de Romeinen werd ingenomen. In de 8e eeuw namen de Moren de stad in en kreeg het de naam ‘Izna Rand Onda’.

Dag 2: Stadstour Ronda en bezoek aan Ronda la Vieja
We starten de dag met een historische wandeling door het prachtige oude centrum van Ronda.
De Moren bouwden er in de 8e eeuw het almachtige Alcazar en sindsdien is Ronda een van de belangrijkste steden van het Moorse rijk.
Dit Moorse verleden, waarin Ronda zijn gouden eeuw beleefde, heeft veel sporen nagelaten en het stadsbeeld van de ciudad bepaald.

Tijdens een educatieve wandeling volgen we de sporen van dit rijke Moorse verleden van de stad.
We brengen een bezoek aan de Baños Arabes. Deze Arabische baden stammen uit de periode van de Marokkaanse Almohaden-dynastie (rond de 13e eeuw). Het is een van de best bewaard gebleven badhuizen in Spanje. We bezoeken ook het wonderschone paleis 'Palacio de Mondragon' gebouwd in 'Mudejar' stijl.
Ook bezoeken we de Santa Maria la Mayor, gebouwd op de overblijfselen van de vroegere grote moskee, met een klokkentoren die doet denken aan een Moorse minaret en bij de ingang de prachtig bewaard gebleven mihrab van de oude moskee.

Na de lunch vertrekken we naar Ronda la Vieja. Hier brengen we een bezoek aan de ruïnes van de oude Romeinse stad Acinipo die werd gerekend tot de belangrijkste steden van Beatica. In 429 werd het verwoest door de Vandalen maar het theater uit de 1e eeuw v.Chr. heeft de verwoesting overleefd.

Aan het eind van de middag keren we terug naar Ronda waar u op eigen gelegenheid de stad verder kunt verkennen of een terras of tapasbar kunt aandoen. Het hotel ligt op loopafstand van gezellige pleintjes met aantrekkelijke horecagelegenheden. We overnachten in Ronda.

Dag 3: Ronda - Jimena de la Frontera - Baelo Claudio -Cadiz
Via een meanderende route door het prachtige natuurgebied Parque Natural de los Alcornocales brengen we vandaag een bezoek aan Jimena de la Frontera, een van de mooiste 'pueblo blanco's' (witte dorpen) van Andalusië. De architectuur en structuur van dit dorp vindt haar oorsprong in de Moorse bouwstijl.
Na de lunch rijden we door naar Baelo Claudia, gesticht halverwege de 1e eeuw onder keizer Claudius. Met name interessant is de ‘visafslag’ waar talrijke rechthoekige kuipen zijn gevonden met 2000 jaar oude visgraten. Dit duidt erop dat deze kuipen dienden voor het maken van garum, een bekende Romeinse vissaus. Soortgelijke kuipen voor het maken van garum zijn gevonden bij opgravingen in het zuidelijk deel van Oman.
We vervolgen onze route langs de kust naar Cadiz waar we overnachten.

Dag 4: Cádiz – Jerez de la Frontera – Sevilla
In de ochtend brengen we een bezoek aan het museum van Cádiz met een aantal interessante Fenicische en Romeinse artefacten.
Hier zijn twee antropomorfe sarcofagen te bewonderen die doen denken aan sarcofagen uit Sidon (Libanon). Cádiz werd dan ook gesticht door Feniciërs in 1100 v.Chr. onder de naam Gadir en is daarmee de oudste stad van Europa. Als ‘Gades’ werd het onder de Romeinen de belangrijkste haven van het rijk, vanwaar zilver, koper, wijn en wol naar Rome werd verscheept. Helaas werd de stad in 1596 door troepen van de Engelse graaf van Essex volledig verwoest, maar het museum en de oude stad herbergen nog een aantal interessante artefacten uit de oude geschiedenis.

Na het bezoek aan het museum en de oude stad van Cádiz vervolgen we onze route naar Jerez de la Frontera.
Net buiten Jerez ligt het prachtige kartuizerklooster van Santa Maria de la Defensión waaraan we een bezoek zullen brengen.
Vooral de trotse barokke façade van het kloostercomplex is een ware blikvanger. Daarna vervolgen we onze weg naar de alcazar van Jerez de la Frontera, een belangrijke getuigenis van het Moorse verleden van deze stad. De Almohadische vesting uit de 12e eeuw ligt binnen de Arabische vestingmuur van de stad die ooit 50 torens en 4 poorten telde.
Een achthoekige toren, de waterputten en de Arabische baden zijn nog intact. De gotische kapel van Santa Maria is in de oude moskee opgetrokken en delen van het oude Moorse gebedshuis van baksteen zijn nog terug te zien in de kapel, zoals de mihrab, een waterbekken en een behouden minaret. Vanaf de alcazar lopen we via trappen naar de imposante koepel van de kapittelkerk, gebouwd op de fundering van de oude moskee. Erna rijden we door naar Sevilla.

Dag 5: Sevilla, stadstour
Boven een van de oude stadspoorten staat Sevilla’s geschiedenis in enkele woorden samengevat: ‘Heracles bouwde mij, Caesar voorzag mij van muren en torens, de heilige koning nam mij in.’ In 712 bezetten de Moren de stad, maar pas in 1023 werd ze de schitterende hoofdstad van het door de Abbabiden geleide Taifa. In 1091 viel de stad in handen van de Almoraviden die in 1145 werden vervangen door de Almohaden.
In deze periode beleefde Sevilla haar eerste bloeitijd. We wandelen vandaag langs de belangrijkste gebouwen die getuigen van deze eerste bloeiperiode: de Giralda, minaret van de voormalige moskee, de Torre del Oro en de Patio de los Naranjos.
We vervolgen onze weg naar de prachtige alcazar, die gebouwd is op het eerste paleis van de Abbadiden, maar die in de huidige staat in opdracht van Peter de Wrede door Moorse ambachtslieden werd opgericht.
Vervolgens brengen we een bezoek aan de Plaza de España. Dit betreft een bijzonder interessant en mooi gebouwen met verwijzing naar verscheidene bouwstijlen uit de twee belangrijkste bloeiperioden van Sevilla.

Dag 6: Sevilla - Italica - Carmona - Medina Azahara - Cordoba
We starten de ochtend met een bezoek aan een van de interessantste archeologische vindplaatsen van Spanje: de oude Romeinse stad Italica.
Deze stad werd door Scipio Africanus als nederzetting voor veteranen gesticht. Romeinse soldaten die na afloop van hun militaire dienst geld en land kregen, vestigden zich hier en vermengden zich al gauw met de inheemse bevolking. Italica groeide snel uit tot een grote stad en werd het belangrijkste verkeersknooppunt van westelijk Andalusië.
We bezoeken in Italica het prachtige amfitheater en de wonderschone mozaïekvloer met 32 verschillende vogels in de Casa de los Pajaros.
Daarna rijden we door naar Carmona, een schilderachtig stadje op een rots dat vanwege haar strategische ligging al in de 1eeeuw v.Chr. afwisselend door Feniciërs, Carthagers en Romeinen werd bevolkt. Later kreeg het stadje onder de Moren weer betekenis onder de naam Karmounah.
In 1247 werd het veroverd door Ferdinand III en Peter de Wrede liet op het hoogste punt van de stad de Moorse alcazar uitbreiden.
Het kleine stadje herbergt een prachtige poort, een Patio de los Naranjos uit de tijd van de Almohaden, een bijzondere alcazar en tegenover de resten van het amfitheater een Romeinse necropolis met twee belangrijk graven: de Tumba del Elefante met een gestuct en beschilderd olifantsbeeld en de Tumba de Servilia met het uiterlijk van een Romeins huis.

We eindigen deze volle maar mooie dag met een bezoek aan Medina Azahara (Unesco-werelderfgoed) waar u zich een voorstelling kunt maken van de pracht van het leven van de Arabische vorsten. Vanaf 936 zijn talloze kunstenaars 40 jaar lang bezig geweest om deze paleisstad op te bouwen in opdracht van Kalief Abd ar Rahman. De residentie is genoemd naar zijn lievelingsvrouw Az- Zahara (bloem).
De paleisstad bestaat uit drie terrassen met op het bovenste terras het paleis van de kalief, op het middelste terras de ceremoniële gebouwen en regeringscentra, en op het onderste terras het woongedeelte met moskee, werkplaatsen, onderkomens voor ruiterij en een ingenieus aquaduct. In de avond komen we aan in Cordoba waar we overnachten in een mooi en rustig gelegen hotel op loopafstand van de bezienswaardigheden

Dag 7: stadstour Cordoba
Sinds de verwoesting van de tempel van Salomo in 586 stroomden de Joden naar Andalusië. In Cordoba leefde ten tijde van het kalifaat de grootste Joodse gemeenschap. We brengen vandaag een bezoek aan de enige overgebleven synagoge van Zuid-Spanje, versierd met rijk stucwerk voorzien van florale en geometrische motieven en psalmteksten.
Natuurlijk brengen we erna een bezoek aan de moskee Mezquita (Unesco), waarvan de architectuur een weerspiegeling is van de geschiedenis van het Omajjadenrijk, van het begin van het emiraat tot het plotselinge einde. De moskee wordt gezien als de grootste in de islamitische wereld.
In de hele islamitische wereld mocht niets de Mezquita in belang, grootte, pracht en perfectie benaderen. De minaret, waterbekken, patio, mihrab en maksoera zijn wonderschoon. Helaas is de oorspronkelijke indruk bij binnenkomst, met een eindeloos woud van zuilen, door ingrijpen van de christenen aangetast, maar het blijft een onovertroffen beeld. Een geniale oplossing werd gevonden om een hoog interieur te creëren: op de kapitelen van de zuilen liggen imposten waarop hoefijzerbogen de zuilen verbinden. Daarop rusten weer massieve pijlers die de zuilen verlengen en die weer rondbogen dragen. Het geheel wekt de indruk van gewichtloosheid. De bogen op twee niveaus lijken op de takken van een dadelpalm.
Er zal tijdens het bezoek ruimschoots worden ingegaan op de unieke en geniale architectuur van dit gebouw.

We vervolgen onze weg naar de tuinen van de Moorse vesting waar Alfons XI zijn residentie liet bouwen, de Alcazar de Los Reyes Cristianos.
Hier bezoeken we de prachtige mozaïekzaal met een bijzonder Romeins mozaïek van de mythe van Polyphemus en Galatea en een beroemde sarcofaag met prachtige afbeeldingen die wijzen op een gelukkig leven na de dood.

We eindigen de middag met een bezoek aan de Puenta Romano. De op zestien bogen rustende brug werd al door Augustus gebouwd als onderdeel van de Via Augusta. Lang vormde zij de enige toegang tot de stad en was daarom het toneel van heftig strijdgewoel.
Aan de zuidkant van deze brug staat de Torre de la Calahorra, afgeleid van het Arabische kalat (vesting) en horr (vrij).
Aan het eind van de middag bent u vrij en kunt u op eigen gelegenheid de stad verder bezichtigen.

Dag 8: Cordoba - Ubeda - Baeza - Jaen
We verlaten Cordoba om door te reizen naar Ubeda (Unesco) en Baeza (Unesco).
Deze twee steden worden niet door hun Moorse geschiedenis gekenmerkt maar door de renaissance: zandkleurige kerken en paleizen uit de 16e eeuw beheersen het beeld. Tegelijkertijd voegt dit beeld zich harmonisch in de nog altijd witte huizenzee uit het Moors-Arabische verleden.
We brengen eerst een bezoek aan het elegante Plaza de Vasques de Molina in Ubeda met aan het plein de prachtige Verlosserskerk, waaraan grote Andalusische architecten hebben gewerkt. Het mooiste resultaat is te zien aan de platereske westelijke façade in renaissancestijl met prachtige reliëfs. Aan het plein ligt ook de Palacio de las Cadenas, een van de mooiste renaissancepaleizen. De strakke façade valt op door de perfecte verhouding van horizontale en verticale lijnen, onderaan voorzien van Corinthische zuilen, in het midden van Ionische zuilen en bovenaan van kariatiden.

Daarna rijden we door naar de Plaza del Populo in Baeza (9 km verderop). Dit prachtige plein wordt aan drie kanten door kenmerkende renaissancegebouwen omsloten. Het Casa del Polulo, de Puerta de Jaen, en de Antigua Carneceria (het oude slachthuis).
In het midden van het plein staat een leeuwenfontein waarvan de beelden afkomstig zijn uit de Romeinse stad Castulo. In Baeza bevindt zich ook de kathedraal van Santa Maria met een prachtige renaissancefaçade. Deze kathedraal bevat daarnaast resten van de Moorse architectuur aan de voet van de klokkentoren, de Puerta de la Luna is in mudejarstijl gebouwd, terwijl het maaswerkvenster daarboven uit het eind van de 15e eeuw stamt. Kortom, architectonisch een heel interessante kathedraal.
Het mooiste renaissancepaleis van Baeza is Palacio de los Marqueses del Jabalquinto door de façade in zuivere Isabella-stijl. Dit vormt weer een interessant contrast met de streng gotische lijnen en Moorse ornamentiek.
Na een intensieve en interessante dag aan deze twee prachtige steden rijden we door naar  Jaen voor overnachting.

Dag 9: Jaen - Granada
In de ochtend maken we een stadstour door Jaen. Deze naam stamt vermoedelijk af van de Moorse duiding Giyen of Ge-en (karavaanweg).
Het ligt dan ook op het kruispunt van veel verkeerswegen. De Carthagers al hadden de strategische ligging van Jaen door, en onder de Romeinen verkreeg ze als Flavia stadsrechten. Na de val van het kalifaat werd het de hoofdstad van een van de taifas (stammenconfederaties).
De strategische ligging maakte de stad ook tot een bloedig schouwspel van de strijd tijdens de Reconquista. Cultureel is de stad bijzonder omdat de Castiliaanse en Andalusische cultuur elkaar hier ontmoeten.
We starten de tour bij de Castillo de Santa Catalina. Dit kasteel werd gebouwd op de ruïnes van het Arabische Castillo, het meeste ontoegankelijke en best versterkte kasteel in dit gebied. De christelijke vorst bouwde hier met de hulp van Moorse handwerkslieden het bastion van het christelijke Spanje.
Daarna brengen we een bezoek aan de Arabische baden van Ali die tot de grootste van heel Spanje behoren en de hoog ontwikkelde badcultuur van Andalusië op indrukwekkende wijze tonen. Boven de daken van de oude stad verheft zich een van de mooiste renaissancekerken van Andalusië die indruk maakt door haar harmonie. De driebeukige hallenkerk is in de plaats gekomen van de vroegere moskee en herbergt zowel aan de westelijke façade als in het interieur een aantal schatten die we zullen bewonderen.

Tot slot brengen we in Jaen een bezoek aan een klein maar interessant museum met unieke artefacten die de invloed van de Griekse kunst op de Iberische cultuur in de 5e eeuw v.Chr. tonen. Tot de mooiste en kostbaarste getuigenissen van vroegchristelijke kunst in het late Romeinse Rijk in dit museum behoren de stenen sarcofagen van Hispania. Na een bezoek aan dit museum rijden we door naar Granada.

Dag 10- Granada- bezoek Alhambra
Granada kenmerkt zich als geen andere stad door zijn Moorse verleden. Iberiërs, Romeinen en Visigoten speelden hier slechts een bescheiden rol. Toen de Berbers in 711 de Rio Darro bereikten, troffen zij een overwegend joodse gemeente, Garnatha Alyehud, waaraan de stad vermoedelijk de naam ontleent. Pas in de 11de eeuw veranderde de nederzetting in een stad. De Berberdynast van de Ziriden stichtte hier een onafhankelijke taifa en de eerste residentie op de hoogste heuvel van de stad, de alcazaba. In 1227 onderging Granada een aanzienlijke uitbreiding door Moorse vluchtelingen uit Baeza. In 1237 trok Nasride Mohammed I de stad in en bouwde hier een bastion tegen de christelijke opmars in het verder versplinterde Andalusië en nam Almeria en Malaga op in zijn rijk.
Onder de 250 jaar durende heerschappij van de Nasriden beleefde Granada een indrukwekkende bloeitijd van islamitische kunst en cultuur en op de hoogste berg van de stad verrees naast de alcazaba een van de mooiste residenties van de westerse wereld, het alhambra.Tegenwoordig is van de oorspronkelijke paleisstad nog maar een deel intact.

Gelukkig is het pronkstuk, het oude koninklijke paleis van Yoesoef I en Mohammed V, bewaard gebleven en kunnen wij vandaag een bezoek brengen aan de prachtige Puerta de la Justicia met haar kenmerkende hoefijzerboog die de bezoeker door vijf aparte overwelfde ruimtes naar het Alhambra brengt. Op weg naar het paleis komen we langs de Puerta del Vino met een inscriptie van een aantal verzen uit de Koran en komen we uit op het plein van de waterputten met de door torens bewaakte oostmuur van de alcazaba.
Bij de Mechuar begint de weg door de oude residentie. De audiëntie ruimte wordt gedragen door vier zuilen met prachtig stucwerk. Aan de hal grenst een kleine gebedsruimte met een wonderschone mihrab. Na de Mechuar komen we in de gouden zaal, een van de meest indrukwekkende Nasridische bouwwerken. De zaal is geheel met goudkleurig filigraan van stuc bedekt en bestaat uit geometrische, florale en epigrafische patronen, geordend door panelen, plinten, zwikken en pleisters. In deze zaal bevinden zich ook interessante inscripties en details waar we stil bij zullen staan. In het centrum bevindt zich het wonderschone Myrtenhof. Gestuct ruitwerk en sebkhapatronen tooien het oppervlak ervan en spiegelen zich als kantelen in het water van de vijver in het midden van het rechthoekige hof. Ook vinden we hier poëtische inscripties, uniek voor het Alhambra, die aan dichter Ibn Zamrak worden toegeschreven.We vervolgen onze weg naar de gezantenzaal, met een plafond in de vorm van een boot.
Ongebruikelijk veel inscripties sieren de zaal, met aan de noordzijde een mooi gedicht. Een waar meesterwerk is de houten koepel gemaakt van verschillend gekleurde stukjes cederhout. Het geheel symboliseert de zeven hemelen van de islam. We staan stil bij de symboliek van dit prachtige plafond dat als voorbeeld heeft gediend voor de inrichting van veel latere pronkzalen.

Erna lopen we naar de ommuurde tuin, een waar hoogtepunt van Nasridische architectuur. Uniek is de facade en het fijne stucwerk dat samen met de vier waterlopen in de patio de hemelse tuin van de islam verbeeldt. In het midden staat de leeuwenfontein voorzien van twaalf leeuwen die staan voor de twaalf zonnen van de dierenriem. De rand van schaal is weer versierd met verzen van dichter Ibn Zara. We staan stil bij de bijzondere details en betekenis van deze ruimte. Deze patio wordt omringd door vier zalen die een eenheid vormen met de patio.
In de gerechtszaal bevinden zich verrassende polychrome verhalende en figuratieve voorstellingen. We staan stil bij de betekenis van deze prachtige polychrome schilderingen.

We eindigen in de tuinen van de Generalife, afgeleid van het arabische ‘ Djinnah al’ Arif ‘ (=Tuin van de meester/mysticus).
Ondanks ingrijpende restauraties is er ook nu nog het ideaal van de islamitische tuin in te herkennen. We staan stil bij de kenmerken en betekenis van het ideaal van de islamitische tuin.

In de middag bent u vrij om uit te rusten bij ons mooie hotel of het interessante Granada op eigen gelegenheid verder te verkennen. Bezienswaardig is de Casa del Cabildo Antiguo (Madrasa), Palacio de Almanxarra (binnen het particuliere gebouw staat een mooie toren van een voormalig Moors paleis), Corral de Carbon (voorportaal van de oude karavanserai), de goed bewaarde arabische baden en de Moorse wijk Albaicin.

Dag 11: Granada - Parque Natural del Torcal – Dolmens – Antequera
Vandaag rijden we vanuit Granada naar het prachtige natuurgebied El Torcal. We maken een wandeling met gids door het unieke landschap van rotsformaties van kalksteen met grotten, canyons en bijzondere (jacht)vogels. In dit gebied liggen ook de pre-historische dolmen/hunnebedden waaraan we een bezoek brengen. We rijden door naar het landelijke en mooie stadje Antequera waar we dineren en overnachten.
In Antequera bevinden zich een aantal interessante bezienswaardigheden en een fijn museum. Afhankelijk van tijd en gelegenheid brengen we vandaag of morgen een bezoek aan de Real Colegiata de Santa Maria Mayor, de mooie kerktoren van San Sebastian en het Museo Municipal met als hoogtepunt het beeld van de naakte jongeling, aangeduid als de Efebe van Antequera en de houtsculptuur van de tere Sint Fransiscus.

Dag 12: Antequera - vliegveld Malaga- Amsterdam
Vandaag vertrekken we vanuit Antequera met de bus naar het vliegveld van Malaga om vandaaruit terug te vliegen naar Amsterdam.