PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Georgië

"Land van het Gulden vlies" (14 dagen)

Dagprogramma groepsreis Georgië

Dag 1 Amsterdam - Tbilisi (Georgië)

Dag 2, Tbilisi, stadsexcursie
Vandaag maken we een stadswandeling door de sfeervolle oude stad van Tbilisi.
We bezichtigen de Methekhi-kerk en lopen langs de Abanotubani-badhuizen, waar eeuwenlang dichters, musici en koningen zich te goed hebben gedaan aan de bekende zwavelbaden van Tbilisi. Sommige zijn nog steeds in gebruik.  We vervolgen onze wandeling door de stegen van de oude stad en we bezichtigen de Sioni-kathedraal (11e eeuw) en de Anchiskati-kerk (6e eeuw). We eindigen de wandeling met een bezoek aan de Rustavelistraat, het culturele en politieke hart van Georgië.

Dag 3. Tbilisi-Sighnaghi-Gremi- Telavi
We vertrekken vandaag naar de regio Kakheti in het oosten van het land.Kakheti is beroemd als wijnbouwgebied; hier worden de beste wijnen van Georgië geproduceerd! Eerst bezoeken we het schilderachtige stadje Sighnaghi. De stad heeft een unieke architectuur die dateert van 17e en 18e eeuw. De kleurrijke huizen met pannendaken en versierde balkons zijn wonderschoon. Vanaf de stad hebben we een prachtig uitzicht op de Alazani-vallei en de bergen van de Grote Kaukasus.
We genieten van een lokale lunch in een prachtig gelegen familieboerderij.  

Hierna rijden we verder naar Gremi, ooit de hoofdstad van het koninkrijk Kakheti in de 16e en 17e eeuw. De stad – ook de koninklijke residentie - was een levendige handelsstad aan de Oude Zijderoute. We bezoeken enkele historische monumenten van de stad, waaronder de indrukwekkende 16e -eeuwse kerk van de aartsengelen met haar fresco’s. Opvallend aan deze Orthodoxe kerk is de invloed van de Perzische islamitische architectuur.
We bezoeken tot slot het kleine maar interessante museum van de stad waarna we naar Telavi rijden voor de overnachting.

Dag 4: Telavi- Kondoli wijnproeverij- Tsinandali -Tbilisi (middag vrij in Tbilisi)
We starten de dag met een bezoek aan de plaatselijke en authentieke boerenmarkt.
Vanuit Telavi rijden we naar het dorpje Kondoli dat internationaal bekend staat om haar eeuwen oude wijnindustrie. We zullen er genieten van een wijnproeverij met wijnen gemaakt van de vermaarde Saperavi-druiven. De druiven ondergaan een zeer zorgvuldige behandeling en de vergisting gebeurt in potten van klei op een gecontroleerde temperatuur tussen de 23 en 28° C.

Na een heerlijke wijnproeverij kunnen we bijkomen in de historische tuin van Tsinandali, aangelegd in opdracht van prins Alexander Chavchavadze. Deze Tsinandali Tuin wordt beschouwd als een van de weinige overgebleven voorbeelden van landschapsarchitectuur uit het begin van de 19e eeuw.  

We komen begin van de middag aan in Tbilisi, waar u op eigen gelegenheid van deze sfeervolle stad kunt genieten.
Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het archeologisch museum van Tbilisi met een kleine maar erg interessante collectie.

Dag 5: Tbilisi-Mtskheta-Stepantsminda-Gergeti-Stepantsminda
In de ochtend vertrekken we naar Mtskheta dat gelegen is op 20 km afstand van Tbilisi.
Mtskheta was de oude hoofdstad van het Georgische koninkrijk van Iberia. Dit was de historische plaats waar de Georgiërs zich al in de 4e eeuw bekeerden tot het christendom. Deze stad en zijn architectonische monumenten staan op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
We bezoeken hier het mooi gelegen Jvari-klooster (6e eeuw) en de Svetitskoveli-kathedraal (11e eeuw) met zijn verborgen kerken en fraaie fresco's. Tijdens de excursie krijgt u uitvoerig tekst en uitleg over de geschiedenis van de Georgische orthodoxe kerk, kerkarchitectuur en de betekenis en achtergrondverhalen van de prachtige iconen en fresco’s in Mtskheta.

Over de Georgische ‘Military Highway’ rijden we verder de indrukwekkende Kaukasische bergen in. Via de Javari-bergpas (2395 m) arriveren we uiteindelijk in Kazbegi, waar we met 4X4-terreinwagens de berg trotseren om bij de Sameba-kerk aan te komen. Deze kerk is prachtig gesitueerd met een spectaculair uitzicht op de Kazbegi-berg. De strenge monniken willen niet dat we binnen de kerk luid praten, maar met uw audiosysteem hoort u toch de fascinerende verhalen achter de vele iconen die deze kerk versieren.
We overnachten in de bergen in een klein familiehotel in Stepantsminda.

Dag 6: Stepantsminda-Juta-Chaukhebi Mount-Stepantsminda
In de ochtend rijden we door de spectaculaire Sno-vallei naar het dorp Juta (2165m). Dit traditionele dorp is omringd door indrukwekkende bergen en is gedurende zes maanden – wegens het koud weer - volledig afgesloten van de rest van het land. Vanuit Juta beginnen we aan onze wandeling naar de voet (2550 meter) van de berg Chaukhebi (3842 meter).
Na een wandeling van ongeveer een half uur wordt de pittoreske berg Chaukhebi zichtbaar. We wandelen verder door de wonderschone natuur tot aan de voet van de berg en nemen dan dezelfde weg terug naar het dorp Juta. Daarna rijden we naar Stepantsminda.
Afstand wandelroute: 9 km, circa 4 uur. Voor deze wandeling is een redelijke conditie vereist.
Reizigers die niet de hele route willen wandelen kunnen op eigen tempo wandelen in de prachtige omgeving van het dorp Juta en wachten tot de wandelaars terugkomen.
We overnachten in het familiehotel in Stepantsminda.

Dag 7. Stepantsminda-Gori-Akhalstikhe
Vandaag reizen we zuidwaarts naar het centrale deel van Georgië. We lunchen in de stad Gori, de geboorteplaats van Josef Stalin, en brengen er een bezoek aan het museum van Stalin; een typisch Sovjetgebouw met een interessante fotocollectie over het leven en politieke loopbaan van Josef Stalin. We zullen hier stil staan bij een bijzondere episode in de geschiedenis van Georgië.
Vanuit Gori rijden we naar de kleine en historisch interessante stad Akhaltsikhe. Deze stad was ooit onderdeel van een klein middeleeuws vorstendom maar viel in de 16e eeuw in handen van het Perzische rijk. Later kwam de stad onder controle van het Ottomaanse Turkse rijk te staan. De Armeense kerken, synagogen en moskeeën getuigen van een turbulente geschiedenis en het multiculturele verleden van de stad.
We overnachten in Akhalstikhe.

Dag 8. Akhalstikhe – Vardzia – Akhalstikhe
Vanuit Akhalstikhe maken we een dagexcursie naar de indrukwekkende grottenstad Vardzia (12e eeuw) op de linkeroever van de rivier Mtkvari. Vardzia werd gesticht door de legendarische Koningin Tamar in 1185. Het bestond uit meer dan zesduizend appartementen in dertien verdiepingen. De stad omvatte een klooster/kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met landbouwgronden.
De Tsunda kerk van Johannes de Doper is het hoogtepunt van Vardzia. Een groot deel van de 12e -eeuwse fresco’s is nog intact.
De reisleiding zal tijdens de excursie uitgebreid stil staan bij de stijl en betekenis van de wonderschone muurschilderingen van deze kerk.

Onderweg naar Akhalstikhe maken we een fotostop bij de Khertvisi-citadel, die getuige is geweest van vele historische omwentelingen.
De oorspronkelijke citadel zou volgens de legende vernietigd zijn door Alexander de Grote en 1500 jaar later nog een keer door de Mongolen.  Terug in Akhalstikhe bezoeken we het Rabati fort en het museum. Deze middeleeuwse burcht is gebouwd op een rots aan de westkant van de stad. Hier verdiepen we ons in de middeleeuwse geschiedenis van de regio.

Dag 9: Akhaltsikhe- Bordzjomi -Gelati (UNESCO)- Kutaisi
We starten de dag met een bezoek aan Bordzjomi. Het warme klimaat, de mineraalwaterbronnen en de bossen maakten Bordzjomi in de 19e eeuw – ten tijde van de Russische Tsaren - tot een favoriet zomeroord voor de aristocratie. De stad kreeg de populaire naam "de parel van de Kaukasus". We maken een korte wandeling door de stad langs het prachtige 19e eeuwse huis van een Russische prins en Bordzjomi National park waar we wat van het beroemde mineraalwater kunnen proeven.

Na onze korte wandeling door Bordzjomi rijden we verder naar provincie Imereti voor een bezoek aan het wereldberoemde Gelati klooster, een oosters-orthodox klooster gesticht door koning David de Bouwer in 1106. Het Gelati-klooster was een van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Het klooster is rijk aan mooie muurschilderingen uit de middeleeuwen.
Hier verdiepen we ons in de wonderschone iconografie van de oosterse orthodoxe kerk. Bij aankomst in Kutaisi bezichtigen we nog de prachtige Bagrati-kathedraal, gebouwd door Bagrat III, koning van Georgië in de 11e eeuw alvorens we naar ons hotel in het centrum van de stad rijden.

Dag 10: Kutaisi-Prometheus Grotto- Mestia (Boven-Svaneti) (UNESCO)
De stad Kutaisi heeft een gezellig centrum met een kleine en kleurrijke bazaar waaraan we in de ochtend een bezoek brengen.
Erna vertrekken we naar Mestia en brengen onderweg een bezoek aan de Prometheus grotten, een bekend Georgisch natuurmonument.

Mestia is gelegen in de Svaneti regio in de bergachtige Grote Kaukasus. Deze regio staat bekend om zijn architectonische schatten en pittoreske landschappen. De beroemde Svanetiaanse torenhuizen, voornamelijk gebouwd in de 9e tot 12e eeuw, kenmerken het architectonisch landschap van de dorpen en agrarische nederzettingen. We slapen in Mestia en bereiden ons voor op een spectaculaire excursie naar Chalaadi en Ushguli in Boven-Svaneti.

Dag 11: Mestia-Chalaadi glacier-Ushguli-Mestia
Vandaag staat de wonderschone excursie naar de Chalaadi-gletsjer en Ushguli op het programma.
Boven-Svaneti is een vallei langs de Enguri-rivier tussen de Kaukasus en het Svaneti-gebergte. De Svan-gemeenschappen hebben zich hier aangepast aan het leven in berggebieden. We maken een wandeling door prachtige valleien en het bos - een wandeling van circa 2 uur- waarna we een glimp kunnen opvangen van de gletsjer.
Daarna brengt een rit van drie uur met terreinwagens ons naar het hoogste dorp van Europa, Ushguli (2200 meter). Ushguli en de hele regio Boven-Svaneti staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het dorp is bekend om zijn groot aantal middeleeuwse stenen torens die zowel defensieve als residentiële functies hadden. Vanuit Ushguli heb je uitzicht op de hoogste berg van Georgië: de berg Shkhara (5068 meter).
In Ushguli bezichtigen we de Lamaria-kerk (12e eeuw) en maken we een wandeling rond het dorp.  
Aan het eind van de middag rijden we terug naar Mestia voor de overnachting.

Dag 12: Mestia-Zugdidi (Dadiani-paleis en botanische tuin) -Batumi
Vanuit het Grote Kaukasusgebergte dalen we af naar de subtropische kustlijn met palmbomen, Citrus boomgaarden en theeplantages.
We rijden eerst naar Zugdidi en bezichtigen daar het fraaie Dadiani-paleis.
Het Dadiani complex bevat ook een interessant Geschiedenis- en Architectuurmuseum en wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande paleizen in de Kaukasus, gebouwd in Neogotische stijl in opdracht van prins van Samegrelo David Dadiani in 1840.
In de nabijheid van het paleis bevindt zich de indrukwekkende Zugdidi Botanische tuin.  Deze tuin bevat meer dan tachtig soorten exotische planten die zijn geïntroduceerd uit Zuidoost-Azië, India, Japan, het Middellandse Zeegebied en Amerika.
Na een bezoek aan deze prachtige tuin rijden we door naar Batumi voor de overnachting.

Dag 13: Batumi - Gonio - Batumi
Batumi is de tweede stad van Georgië en is de hoofdstad van de autonome republiek Adzjarië. De stad ligt in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee. We rijden in de ochtend eerst in een klein halfuur naar het interessante Romeinse fort Goni, dat begin onze jaartelling deel uitmaakte van een Romeinse vestingstad.
We keren terug naar Batumi en maken een wandeltocht door de botanische tuin van Batumi en de stad, onder meer langs de boulevard en het beroemde standbeeld van Ali en Nino, de astronomische klok en het standbeeld van Medea.
In de middag heeft u vrij zodat u op eigen gelegenheid kunt flaneren in deze levendige havenstad. Of u kunt er voor opteren om de rest van de dag door te brengen in ons comfortabele viersterrenhotel met spa faciliteiten.

Dag 14: Batumi - Amsterdam
Vandaag rijden we na het ontbijt naar het vliegveld van Batumi voor onze terugvlucht naar Amsterdam.