PARSABAN

"Helleense heersers van de boven- en onderwereld"
Cultuurhistorische groepsreis Noord-Griekenland (13 dagen)

Dag-tot-dag-programma

Dag 1: Amsterdam - Thessaloniki
Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Thessaloniki.
In de namiddag komen we aan in de sfeervolle stad Thessaloniki waar we zullen overnachten in een comfortabel viersterrenhotel in het centrum van de stad. In de avond zullen we samen genieten van de uitmuntende gastronomie waar Thessaloniki om bekend staat. (het diner is bij de reis inbegrepen)

Dag 2: Thessaloniki
We starten vandaag met een bezoek aan het mooie archeologisch museum van Thessaloniki. Het museum huisvest de belangrijkste archeologische artefacten van Macedonië uit de prehistorische, hellenistische en Romeinse periode. De artefacten tonen op indrukwekkende wijze de rijkdom en het vakmanschap aan van het oude Macedonië.

We maken ook een wandeltocht vanaf het hoogste punt van Thessaloniki langs de Byzantijnse muur naar de Kastra met de indrukwekkende Alysseo-toren en de Anna Palaiologina-ingang en eindigen we deze weg bij de kerk van Osios David (Unesco) met haar unieke en wonderschone fresco’s.
We bezoeken verder o.a. de triomfboog van keizer Galerius welke is opgericht ter herinnering aan de overwinning van Galerius op de Perzen en de Rotunda dat aanvankelijk was bedoeld als mausoleum voor de keizer, maar later dienst deed als kerk en zelfs een moskee.
Bij voldoende tijd bezoeken we ook de kerk van Agia Sofia met haar prachtige mozaïeken dom.

Dag 3: Thessaloniki- Kasta Tombe- opgravingen Philippi (Unesco) - Kavala
We rijden vandaag vanuit Thessaloniki naar een zeer bijzondere Macedonische tombe: Kaste Tombe.
Deze tombe werd mogelijk in opdracht van Alexander de Grote gebouwd voor zijn vriend Hephaestion en zijn moeder Olympias.
Hoewel de tombe deels beroofd is, kunnen we er nog een magnifiek mozaïek bewonderen van Hermes en de ontvoering van Persephone door Hades. Na het bezoek aan de Kasta Tombe, rijden we verder naar de oude stad Philippi (Unesco), vernoemd naar Philip II.
De meeste van de opgravingen dateren uit de Romeinse en vroegchristelijke periode maar er is een groot theater overgebleven dat werd gebouwd door Philip II in 356 v.Chr. Deze stad werd door hem gebouwd langs de antieke route die Europa en Azië verbond, de Via Egnatia.
De stad ontwikkelde zich na de slag om Philippi in 42 v.Chr tot een belangrijke stad van het Romeinse Rijk en wordt ook wel aangeduid als ‘klein Rome’. Aan het eind van de middag rijden we naar Kavala voor een overnachting.

Dag 4: Kavala – Archeologisch park en museum van Dion – Litochoro
In de ochtend een korte wandeling door Kavala langs het fraaie huis van Mohammed Ali, de opvallende rode Halil Bey-moskee en het bijzondere drie verdiepingen tellende aquaduct van Kamares.
Na deze korte wandeling vertrekken we uit Kavala in de richting van Litochoro, gelegen aan de voet van de berg Olympus. Nabij Litochoro bevindt zich het archeologisch park en museum van Dion, mooi gelegen aan de Vaphyras-rivier. Het archeologisch park omvat een oppervlak van 150 ha met een typische cardo maximus met luxe oude baden, Romeinse ambachtswinkels, een Romeins forum, en een bijzonder graf van Zeus Hypsistos. Het museum herbergt een aantal prachtige standbeelden en steles die gevonden zijn in Dion, alsook een uniek muziekinstrument dat werd gevonden in de Dionysus Villa van Dion, dat aan de wieg heeft gestaan aan de ontwikkeling van het pijporgel.
Dion is ook de plaats waar Alexander de Grote op majestueuze wijze zijn offers bracht aan Zeus voordat hij vertrok naar Perzië.
Na ons bezoek aan het archeologisch park van Dion rijden we naar Litochoro.
Bij voldoende tijd bezoeken we kasteel van Platamonas, gebouwd aan de kust door de Lombarden.

Dag 5: Litochoro- dagtrip Nationaal Park Olympus- Litochoro
Vandaag maken we een excursie naar het mooie Nationaal Park van de berg Olympus, troon van Zeus, en opgenomen in de Unesco-lijst van biosfeerreservaten en dat op de EU-lijst van belangrijkste vogelgebieden staat. Onze tocht begint bij de Enipeas-kloof met haar watervallen, 7 prachtige houten bruggen over de rivier en het klooster van Ag Dionysos. Vanuit hier rijden we via een indrukwekkende weg verder omhoog en maken we een stop voor een eenvoudige maar mooie wandeling halverwege de berg met uitzicht op de hoogste besneeuwde toppen van het berggebied en de kloof. We keren in de loop van de middag terug naar ons hotel.

Dag 6: Litochoro- Meteora (UNESCO)- Metsovo
Vanaf Litochoro rijden we naar Meteora: een uniek gebied met door wind en watererosie grillig gevormde zandstenen rotsen die aandoen als natuurlijke pilaren voor de indrukwekkende kloosters die erop zijn gebouwd.
Al sinds de 9e eeuw woonden er kluizenaars in de grotten op de natuurlijke zandstenen torens maar in 1336 werd door een monnik uit Athos het eerste klooster, Groot Meteoron, gebouwd. In de hoogtijdagen ontstond hier een autonome orthodoxe gemeenschap van 24 kloosters met monniken die in volledige afzondering van de rest van de wereld leefden. Er zijn in Meteora nog enkele kloosters die in hun oorspronkelijke glorie zijn hersteld, waarvan sommige nog door monniken worden bewoond.
We brengen vandaag een bezoek aan twee of drie van deze indrukwekkende kloosters, zoals Rousanouhet Varlaam-kloosterAan het eind van de dag rijden we door naar Metsovo voor een overnachting.

Dag 7: Metsovo – Ioannina
In Metsovo bezoeken we het Folk Art Museum met een zeer interessante collectie van iconen, Byzantijnse munten en prints. Ook gaan we naar het Averoff-museum vanwege een bijzondere foto-collectie van Metsovo.
Na de lunch rijden we verder naar Ionannina: een sympathieke universiteitsstad, prachtig gelegen op een plateau aan het meer van Pamvotis. We maken in de middag een stadsexcursie door Ioannina langs de kastro en de akropolis met haar indrukwekkende poort en park met fraaie uitzichten, langs de unieke Ottomaanse synagoge, de Aslan Pasha-moskee en de tombe van Ali Pasha.
Erna bezoeken we het eilandje in het meer van Pamvotis, dat geheel autovrij is en slechts bewoond wordt door 250 personen. Het eilandje wordt gekenmerkt door witte huizen uit de 16e eeuw en beschikt over een interessant museum over het leven van Ali Pasha en een prachtig klooster met bijzondere fresco’s.

Dag 8: Ioannina - dagexcursie naar Dodona en Acherondas rivier – Ioannina
Het orakel van Dodona genoot op het orakel van Delphi na het hoogste aanzien. Het dateert van voor 2000 v.Chr. en is daarmee het oudste heiligdom van Griekenland. Het orakel bestond uit een heilige eikenboom, omringd door een kring van opgehangen bronzen ketels die geluid maakten als zij tegen elkaar kletterden. Voorspellingen werden gedaan aan de hand van deze geluiden.
Onder Pyrrhus van Epirus (bekend om zijn pyrrusoverwinning op de Romeinen) werd het heiligdom uitgebreid met een akropolis, marktplein, raadhuis, tempels en een groot theater met plaats voor 17.000 toeschouwers.
Dit theater is in 1960 fraai gerestaureerd en in Dodoni te bewonderen. We zullen vandaag naast de archeologische opgravingen ook de natuur bij de Acheron Rivier verkennen. Deze rivier heeft een gedeeltelijke onderaardse loop en werd in de Griekse mythologie beschreven als een rivier van de onderwereld. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en er is een aangenaam terras met mooi zicht op de kronkelende deels onder- en bovengrondse loop van de rivier.
Aan het eind van de middag keren we terug naar ons hotel in Ionannina.

Dag 9: Ioannina – Kastoria
Vandaag rijden we van Ioannina naar Kastoria, fraai gelegen op een landtong tussen twee meren. Kastoria is niet alleen bekend vanwege haar mooie ligging maar ook vanwege de fraaie Byzantijnse kerken met indrukwekkende fresco’s en het Byzantijns museum.
In dit museum zijn iconen van grootmeesters te bewonderen en er wordt goed tekst en uitleg gegeven over de techniek van het iconen schilderen. Vandaag brengen we een bezoek aan dit interessante museum en de nabijgelegen Byzantijnse kerken, bekend vanwege hun fraaie metselwerk en indrukwekkende doch soms strenge fresco’s. We overnachten in Kastoria.

Dag 10: Kastoria – Prespa Nationaal Park - Kastoria
Vanuit Kastoria maken we vandaag een excursie naar het Grote Prespameer, gelegen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië.
Het gebied werd in 2000 als grensoverschrijdend beschermd gebied aangewezen, het eerste in zijn soort in Zuidoost-Europa.
We gaan vandaag naar het schilderachtige schiereilandje Agios Achilios met daarop de ruïnes van een Byzantijnse basiliek en andere kleine kerken. Het schiereiland beschikt over een rijke flora en fauna met veel beschermde plant- en diersoorten. Er leven meer dan 260 vogelsoorten, waaronder een kolonie van kroeskoppelikanen. We brengen na een mooie wandeling over het eiland een bezoek aan het plaatsje Agios Germanos, gelegen op 1100 meter hoogte. Vanuit dit plaatsje heb je prachtige vergezichten over de meren en er bevindt zich een betoverend 11e-eeuws kerkje dat van hoog tot laag is bedekt met fresco’s.
We overnachten in Kastoria.

Dag 11: Kastoria - Mieza - Naoussa - Veria
We rijden vandaag vanuit Kastoria naar twee interessante Macedonische tombes uit het oude Mieza.
De tombe van het oordeel dateert uit eind 4e eeuw v.Chr. en is genoemd naar de rechters van de onderwereld die erop staan afgebeeld.
De tombe van de Palmetten dateert uit de 3e eeuw v.Chr. en is bijzonder fraai beschilderd. In Mieza brengen we ook een bezoek aan de school van Aristoteles. Volgens Plutarchus zou Alexander de Grote hier onderwezen zijn door Aristoteles.
Erna rijden we verder de berg van Naoussa op waar zich een aantal fameuze druivenvelden bevinden waar heerlijke wijn wordt gemaakt.
We maken een stop voor een wijnproeverij bij Dalamara. Daarna kunnen we bijkomen van de wijn in de oase bij Naoussa met zijn prachtige watervallen, waterbronnen en schaduwrijke plekken onder mooie oude bomen.
Via een mooie groene route rijden we vanaf de oase naar Veria.

Dag 12: Veria - Vergina – Pella - Thessaloniki
In de ochtend maken we eerst een wandeling door Veria langs de Palaia Mitropoli met haar recent prachtig gerenoveerde fresco’s uit de 12e-14e eeuw, de oude synagoge en de Bema van St. Paul bekend om het majestueuze mozaïekwerk.
Erna vertrekken we naar de grafheuvel van Vergina met drie grote graven van zeer welgestelde Macedoniërs, vermoedelijk Macedonische koningen uit de eerste helft van de 4e eeuw v.Chr. De indrukwekkende en kostbare grafgiften die gevonden zijn staan hier mooi en overzichtelijk tentoongesteld binnenin een overkoepelende tumulus. Vanuit Vergina rijden we door naar de archeologische opgravingen van Pella, met name voor een bezoek aan het archeologisch museum waar zich een aantal magnifieke mozaïekwerken bevinden, zoals de dynamische afbeelding van Alexander de Grote in Susa waar hij wordt gered door Kraterus.
We komen eind van de middag aan in Thessaloniki waar we zullen overnachten.

Dag 13: Thessaloniki - Amsterdam
In de ochtend vliegen we van Thessaloniki terug naar Amsterdam (Schiphol).