PARSABAN

Cursussen & lezingen

"Een wereld tussen de wereldrijken"

Deze kunsthistorische cursus neemt u mee naar een wereld die tussen 100 v.Chr. en 250 A.D. ingeklemd zat tussen twee wereldrijken; het Perzische en Romeinse rijk. Aan de hand van afbeeldingen van ruim honderd prachtige kunstschatten uit opgravingen uit Zuid Arabië (hedendaags Oman en Yemen ), Nabatea (met als bekende hoofdstad Petra), Judea met zijn rijke Joodse cultuur en Fenicië met legendarische steden als Byblos, Tyrus, Sidon, Baalbek en het rijke Palmyra, krijgt u inzicht hoe zich in dit gebied een artistieke traditie ontwikkelde gebaseerd op Helleense, Perzische en antiek Arabische cultuur.
Zo laten we u aan de hand van deze afbeeldingen en vele historische kaarten diepgaand kennis maken met de rijke cultuur - en geschiedenis van het oude Midden-Oosten in de begintijd van onze jaartelling.

Er komt onder meer thematisch aan bod:
Het huis van Feniks
Deze naam gaf Herodotos aan Arabië in de 5e eeuw v. Chr. Het Arabisch schiereiland was een onbekende wereld die tot de verbeelding sprak. De regio speelde een belangrijke rol in het commerciële en economische leven in de oude Mediterraanse wereld en het oude Midden-Oosten.
De Arabische koninkrijken in het zuidwesten van het Arabische schiereiland bevonden zich tussen het Perzische en het Romeinse rijk en waren cultureel verbonden met deze wereldrijken. Kortom het gebied waar de fabelachtige koningin Seba vandaan kwam, ontwikkelde een fascinerende artistieke traditie, gebaseerd op Helleense, Perzische en antieke Arabische wereld.

De kinderen van Dushara
Het koninkrijk van Nabateeërs met als hoofdstad Petra besloeg delen van het huidige Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië en Palestina.
Hun koninkrijk domineerde voor een lange periode de handelsroutes tussen Arabië en de Mediterraanse wereld.
De karavanen, volgeladen met wierook, specerijen en andere goederen, moesten onherroepelijk langs het grondgebied van de Nabateeërs.
Ze beschikten over een zeer kleurrijke pantheon; bestaande uit Mesopotamische, Fenicische en Grieks/Romeinse goden onder leiding van hun oppergod Dushara.
Aan de hand van afbeeldingen van vele artefacten, gevonden in de grafmonumenten van Petra, reizen we door hun fascinerende wereld.

Een Joodse entiteit in een ‘heidense’ wereld
Toen het oude Midden-Oosten werd gedomineerd door de Perzische en Romeinse wereld bestond Judea als enige monotheïstische entiteit in de hele regio. Het Judaïsme floreerde in een zee van afgodsbeelden. Judea bleek tevens een van de belangrijkste verzetshaarden tegen de Romeinse heerschappij in het Midden-Oosten. Rome was in hun ogen de hoer van Babylon!Aan de hand van afbeeldingen van opgegraven kunstschatten maken we kennis met de rijke cultuurgeschiedenis, kunst en ornamentale decoraties van Judea.Daarbij ontdekken we fascinerende verbindingen tussen deze Joodse entiteit en de ‘heidense’ wereld eromheen.

De heren van de Middellandse zee
De Fenicische havensteden Tyrus, Byblos, en Berytus (Beirut) waren in het oude Midden-Oosten rijke centra van industriële en artistieke productie. De meest vermaarde producten waren de verfstof purper en cederhout.Volgens de Bijbel bouwde Solomon zijn tempel met het cederhout afkomstig van Tyrus. Dankzij de lange maritieme traditie van de Feniciërs ontwikkelden ze vele handelscentra langs de kust van de Middellandse zee. De Fenicische kunst en cultuur werd in hoge mate beïnvloed door de wereld die hen had omsloten; Mesopotamië, Egypte, Perzië en het Romeinse rijk.

Heliopolis-Baalbek
De antieke stad Heliopolis ligt in de Bekavallei in huidig Libanon en is bekend vanwege het monumentale heiligdom dat gedurende de Romeinse tijd werd gebouwd ter ere van drie oppergoden; Jupiter, Venus en Bacchus.De combinatie van Midden-Oosterse en Grieks-Romeinse beelden en ornamenten in dit tempelcomplex illustreert de complexiteit van het religieuze leven in deze regio.Er ontstonden nieuwe godheden die de oude elementen van de oudere goden incorporeerden.Met name de details van vele artefacten onthullen opmerkelijke dwarsverbanden.

Docent: Noyan Sahami
Duur cursus: 4 weken (bestaande uit 4 colleges van 2 uur (inclusief pauze)
Prijs:
€ 120 (inclusief btw)
Data & tijden: n.n.b.
Plaats: kantoor Parsaban te Amsterdam

Aanmeldingsformulier:

We hebben uw aanmelding in goede orde ontvangen, waarvoor dank!
Oops! Something went wrong while submitting the form.